Kahve falının nereden cıktığına bakmadan önce kahvenin tarihçesini incelemek gerekir. Kahvenin ilk bulunuşu kesin olarak bilinmese de en önemli rivayet ; 8. yüzyılda bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Bu sayede kahvenin uyarıcı ve rahatlatıcı etkisiyle tanışmıştır. Kahveyi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemenlilerdir.

 

Kahve 1517 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlıya gelmiştir. Yavuz Sultan Selim’in seferlerinin çoğunu doğuya doğru yapmıştır. Bu sayede Osmanlı doğuya özgü birçok şeyle tanışmıştır. Kahve Osmanlıda kısa sürede itibarlı bir içecek olmuştur ve saraya da girmiştir. Hatta sarayda Kahvecibaşı adına bir saray görevlisi bile olmuştur. Venedikli tacirlerin 1615 yılında kahveyi avrupaya götürmeleriyle, kahveyle Avrupa da tanışmıştır.

 

Bu kısa tarihçeden sonra kahve falının nereden çıktığına gelelim. Kahve falı Osmanlı sarayından çıkmıştır. Osmanlı sarayından çıkan kahve falı günümüze kadar gelmiştir. Günümüz Türkiyesi’nde kahve falı o kadar meşhur ki her köşe başında bir fal cafe görmek mümkün. Başka bir rivayete göre; Binlerce yıl önce metal kapların içinde oluşan pas lekelerinin, daha sonraki yıllarda Eski Çinde falcıların çay yapraklarının çay kabının dibinde oluşturdukları şekilleri yorumlamaları işleminin kahve falının ortaya çıkmasına neden olduğu ileri sürülmektedir.

 

Kahve falının tarihçesi tam olarak bilinmese de tarihçilere göre kahve falı Osmanlı sarayından çıkmıştır. Müzelerde veya müzayedelerde fal baktıran Osmanlı kadınlarının yer aldığı tablolar görmek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir