Geleneksel Türk Kahvesi içimi sonrası fincanın dibinde kalan tortunun (telve) çalkalanarak ters çevirilip kapatılmasıyla fincanda ve tabakta oluşturduğu şekillerin yorumlanmasına dayanan bir kehanet yöntemidir. Türk islam toplumlarında uzun yıllardır özellikle kadınlar arasında sosyal ortamlarda oldukça yaygındır. Bazen gerçekten inanılarak, bazen de eğlence,dertleşme, kaynaşma hatta terapi yöntemi olarak kahve falı tüm toplumda ilgi görmeye devam etmektedir.

 

Kahve falına nasıl bakılır?

1. Aşamada bol köpüklü hoş kokulu kahve pişirilir, niyetler gizlice tutulur. Sohbet ortamında afiyet ve keyifle içilir.

 

2. Aşamada kahveler biter bitmez fincanın dibinde kalan telve hafifçe çalkalanır bu esnada kahve telvesinin halen sıcak olması makbuldür. tabak yardımıyla ağzı kapatılarak çalkalanan fincan falla ilgili niyet tutulduktan sonra ters çevirilerek kapatılır. Böylece fal kapama işlemi tamamlanmış olur.

 

3. Aşama fincanın yeterince soğumasının beklenmesiyle başlar. Eğer daha çabuk soğuması istenirse fincan üstüne bozuk para gibi soğuk bir metal konulması veya cam kenarında bekletilmesi gibi yöntemler kullanılır. Fala bakacak olan kişi fincanı tabaktan ayırır. Bu ayırma işlemi zor olursa falı bakılana niyetinin gerçekleşeceği söylenir.

 

Daha sonra fincan kulpu merkez alınarak saat yönünün tersine doğru fincan içindeki şekiller yorumlanır. Ancak bundan önce fincanın dibine bakılır. Eğer dip kısımda kabarık ve koyu renkli telve birikintisi varsa bu sıkkıntıya yorumlanır.Fincanın dibinde hilal şeklinde bir beyazlık görülürse de veya tamamen beyazsa iç rahatlığına ve feraha çıkmaya yorumlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir